Kompetencer i din jobsøgning

Kompetencer er de færdigheder, evner og viden, du besidder og kan anvende i forskellige sammenhænge. Både privat og i erhvervslivet. De influerer din evne til at håndtere opgaver effektivt og opnå succes. Kompetencer udvikles både ved uddannelse, praktiske erfaringer og de personlige udfordringer man møder i livet.

Kompetencer er dynamiske og kan forbedres og tilpasses gennem livet. Kompetencer opdeles typisk i to hovedkategorier: personlige og faglige.

Som synonym til ordet kompetencer, findes færdigheder, kvalifikationer, evner og kapaciteter. Færdigheder refererer dog oftest til specifikke praktiske evner, såsom tekniske eller håndværksmæssige færdigheder. Kvalifikationer indebærer typisk anerkendelser af ens kompetencer, såsom eksamensbeviser eller certificeringer.

Personlige kompetencer

Generelt er kompetencer afgørende for dit personlige liv og din karrieremæssig udvikling. Det giver hvert menneske styrker og svagheder, samt områder at forbedre sig på. Ved målrettet at arbejde med at forstå egne, samt udvikle og udvide dem, kan man gøre sig mere attraktiv på arbejdsmarkedet.

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer relaterer sig til din personlighed, karaktertræk og din evne til at interagere med dine medmennesker. Kompetence af personlig karakter er ofte transferrable, hvilket betyder, at de kan anvendes i forskellige sammenhænge. De hjælper dig eksempelvis med at navigere i sociale situationer, samarbejde effektivt og håndtere daglige udfordringer.

Liste med personlige kompetencer

Nedenfor har vi samlet 15 Personlige kompetencer, som vi værdsætter i en god kollega.

  • Kommunikativ: Formidler information klart og effektivt, både mundtligt og skriftligt.
  • Ledelse: Kan inspirere og guide andre mod et fælles mål.
  • Problemløsning: Kan identificerer problemer hurtigt og finde effektive løsninger.
  • Samarbejde: Arbejder godt sammen med andre og bidrage positivt til gruppens dynamik.
  • Tilpasningsevne: Tilpasser sig omstændighederne og forblive fleksibel i nye udfordringer.
  • Tidsstyring: Forstår at prioritere opgaver, planlægge effektivt og overholde deadlines.
  • Empati: Forstår naturligt og værdsætte andres følelser og perspektiver.
  • Kreativitet: Kan tænke innovativt og finde nye måder at løse problemer på.
  • Selvdisciplin: Opretholder fokus og arbejde hen imod mål uden konstant supervision.
  • Konflikthåndtering: Evnen til at håndtere og løse konflikter på en konstruktiv måde.
  • Beslutningstagning: Kan træffe velovervejede beslutninger, ofte under stort pres.
  • Selvbevidsthed: Er bevidst om egne styrker og svagheder, samt arbejde på selvforbedring.
  • Netværksopbygning: Person som skaber og vedligeholder relationer naturligt.
  • Ansvarlighed: Tager ansvar for egne handlinger, og sikrer at opgaver bliver fuldført.
  • Stresshåndtering: Forbliver rolig og effektiv under pres og i stressede situationer.

Personlige kompetencer er værdifulde, fordi de ikke kun bidrager til din egen succes, men legeledes andres. Gode kommunikationsevner kan for eksempel forbedre samarbejdet i et team, mens stærke problemløsningsevner kan hjælpe dig med at overkomme barrierer og finde innovative løsninger. Ved at udvikle og styrke dine personlige kompetencer kan du øge din effektivitet, forbedre dine relationer og skabe en mere positiv og produktiv arbejdsmiljø.

Husk at et godt team, består at personer med forskellige kompetencer og personlige egenskaber.

Kompetencer i en gruppe

Faglige kompetencer

Faglige kompetencer er de specifikke færdigheder og den viden, du har tilegnet dig gennem uddannelse, træning og erhvervserfaring. Der er ofte nødvendige for at udføre bestemte opgaver inden for dit fagområde. Kompetencerne er typisk tekniske og direkte relateret til dit job, erhverv og din kunnen på jobmarkedet.

Faglige kompetencer er altafgørende for succes i din karriere, da de viser, at du har de nødvendige kvalifikationer og ekspertise til at håndtere komplekse opgaver og levere resultater på et højt niveau. Hvis du skal søge nyt job, fremvises flere af dine faglige kompetencer på dit CV, og arbejdsgiveren vægter disse højt.

Liste med faglige kompetencer

Nedenfor har vi samlet over 10 faglige kompetencer, som værdsættes ved forskellige typer af jobansøgninger.

  • Salg: Kan sælge sand i Sahara, lukke aftaler og forstår at håndtere salg.
  • Digital markedsføring: Kan promovere produkter og tjenester online via digitale kanaler.
  • Grafisk design: Kan skabe visuelle produkter, med software som Photoshop, og InDesign.
  • Sprogegenskaber: Evnen til at formidle information klart og effektivt på flere sprog.
  • AI anvendelse: Forstår at implementere og anvende kunstig intelligens til opgaveløsning.
  • Programmering: Kan skrive og vedligeholde kode i forskellige programmeringssprog.
  • Dataanalyse: Kan indsamle, analysere og fortolke data, til at træffe kvalificeret beslutning.
  • Regnskab og finans: Håndterer finansielle opgaver, som budgettering og regnskab.
  • HR Management: Kan administrere medarbejdere, herunder rekruttering og udvikling.
  • Projektledelse: Kan planlægge, gennemføre og afslutte projekter effektivt.
  • Kundeservice: Håndtere kundehenvendelser, løse problemer og sikre tilfredshed.
  • Undervisning: kan uddanne og træne andre, samt formidle viden og færdigheder effektivt.

Faglige kompetencer bliver ofte efterspurgt i jobannoncer, fordi de direkte relaterer sig til de opgaver, der skal udføres i jobbet. At have stærke faglige kompetencer kan gøre dig mere attraktiv på arbejdsmarkedet og forbedre dine chancer for at få drømmejobbet. Det er vigtigt konstant at udvikle sine faglige kompetencer, bl.a. gennem uddannelse, træning og vidensdyrkning, for at holde dig opdateret om de nyeste trends og teknologier i sit felt.

Få nye kompetencer, i job eller som ledig

At udvikle og udvide sine kompetencer er vigtigt, uanset om man er i job eller ledig. For de som er i arbejde, handler tilværelsen om at forblive relevant og konkurrencedygtig i en konstant forandrende arbejdsverden. Kursusfabrikken tilbyder kurser, som tilgodeser arbejdsmarkedets efterspurgte digitale kompetencer. Tag et kig på vores Kurser for dig som vil udbygge faglige kompetencer, imens du er i job. Dertil findes muligheder for at søge midler vha. omstillingsfonde.

For ledige er det en mulighed for at reflektere over nuværende færdigheder og identificere områder, hvor der er plads til forbedring eller videreudvikling. Der findes 6-ugers kurser for ledige, hvor bl.a. kursusfabrikken udbyder forløb i samarbjede med Aarhus erhvervsakademi. Kurserne er jobrettede, hvilket betyder at du som jobsøgende kan få betalt kurset af dit jobcenter eller din a-kasse.

Kompetencer 2 personer

Refleksion over kompetencer

Når du er i job, kan det være en udfordring at finde tid til at reflektere over egne kompetencer. Det er dog vigtigt at tage sig tid til at evaluere personlige styrker og svagheder. Spørg dig selv, hvilke færdigheder der er nødvendige for at udføre dit arbejde mest effektivt, og hvilke nye kompetencer der kan hjælpe dig med at avancere i din karriere.

For ledige kan refleksionen virke endnu mere kritisk. At stå uden job giver dig dog tid og mulighed for at tage en grundig gennemgang af, hvad du allerede kan, og hvad du måske har brug for at lære. Denne refleksion kan blive afgørende, for at kunne tilpasse sig et arbejdsmarkedet på ny.

Uanset om du er i arbejde eller ledig, er kurser en effektiv måde at udbygge din profil på. Der findes et væld af kurser, som kan hjælpe dig med at opdatere dine færdigheder og lære nye. Måske vi, hos Kursusfabrikken, er den udbyder som kan hjælpe netop dig. Reflekter nøje over ønskede kompetencer, og så ses vi måske snart på et af vores kurser.

Eksempler på kompetenceanvendelse

AI anvendelse, en faglig kompetence.
En medarbejder i eks. marketing anvender kunstig intelligens til at optimere daglige opgaver. Ved hjælp af AI kan medarbejderen optimere rutinemæssige opgaver som at støtte besvarelsen af e-mails, planlægge møder og skrive udkast til møder og rapporter. Denne kompetence frigør tid, så medarbejderen kan fokusere på mere strategiske opgaver, som kræver menneskelig indgriben og anden faglig ekspertise. Dette øger produktiviteten og effektiviteten på arbejdspladsen, hvilket gør både chefer og arbejdspladser yderst tilfredse med medarbejderen.

Grafisk design, en faglig anvendelse.
En grafisk designer anvender Adobe Photoshop og InDesign til at skabe brochurer, plakater og digitale annoncer. Ved at producere tiltalende og professionelt materiale, hjælper medarbjederen virksomheden med at tiltrække nye kunder og fastholde eksisterende. Den grafiske designer arbejder tæt sammen med de øvrige afdelinger, for at sikre overensstemmelse med virksomhedens brand og budskab.

Netværkskompetence, en personlig kompetence.
En salgsrepræsentant udnytter sine netværkskompetencer til at opbygge og vedligeholde relationer med både eksisterende og potentielle kunder. Ved at deltage i branchemøder, netværksarrangementer og være aktiv på sociale medier som LinkedIn, skaber repræsentanten værdifulde forbindelser. Forbindelserne kan føre til nye partnerskaber, som styrker både synlighed og indtægt.

Kreativitet, en personlig kompetence
En produktudvikler benytter sin kreativitet, når han eller hun finder pp innovative løsninger til komplekse problemstilligner. Ved naturligt kreativitet og at tænke ud at boksen, og med støtte fra faglige værktøjer som at brainstorme, skaber produktudvikleren nye produkter og forbedringer, som differentierer virksomheden fra sine konkurrenterne. Den innovative tilgang resulterer i bedre produktløsninger, der forstår og opfylder kundernes behov.